04.03.2025, 11:14
138 baxış
Lamiyə
Duzlu yeməklərə həvəsin səbəbi BU İMİŞ
“Duzlu yeməklərə həvəs stress səbəbindən yarana bilər”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu endokrinoloq, diyetoloq və psixoloq Anton Polyakov deyib.
O, izah edib ki, xroniki stress, stressə uyğunlaşma funksiyasına cavabdeh olan orqanın funksiyasını zəiflədir. Natrium, ümumiyyətlə duz, bu orqanın funksiyasını stimullaşdıran vasitələrdən biridir, yəni qəbul edildikdə, stressə uyğunlaşma hormonlarının istehsalı bir qədər artır.
Polyakov əlavə edib ki, duzlu qidalara həvəs insan intensiv idmanla məşğul olarsa, tez-tez tərləyirsə, distillə edilmiş su içirsə və ya şişkinliyi aradan qaldırmaq üçün sidikqovucu dərmanlar qəbul edirsə - nəticədə orqanizmdə elektrolit balansının pozulması müşahidə oluna bilər.
"Bu hallarda, natrium da daxil olmaqla, əsas elektrolitlər xaric olur və bədən bu elektrolit balansını doldurmağa çalışır, buna görə də duzlu qidalara ehtiras artır", - deyə həkim bildirib.
Medianews.az