Medianews.az
Bu qidalar stressi <span style=color:red>azaldır - Açıqlama
120 baxış

Bu qidalar stressi azaldır - Açıqlama

“Həyatın müasir ritmi insanları tez-tez xroniki stress vəziyyətinə salır, qidalanma isə insana dəstək ola biləcək vasitələrdən biridir” Medianews.az “Lenta.ru”ya istinadən xəbər verir ki, bunu terapevt və diyetoloq Natalya Andreeva deyib. Həkim, ilk növbədə, o, fermentləşdirilmiş qidaları vurğulayıb: yoqurt, kefir, duzlu kələm. Andreeva izah edib ki, bir insanın emosional vəziyyəti bağırsaqların vəziyyəti ilə birbaşa əlaqəlidir, burada 90 faizə qədər serotoninin istehsal olunduğu, yaxşı əhval-ruhiyyədən məsul olan bir nörotransmitter var. O, fermentləşdirilmiş qidaların tərkibindəki probiotiklərin sağlam mikrofloranı dəstəklədiyini, orqanizmin stresslə daha yaxşı mübarizə apardığını söyləyib. Diyetə gündə ən azı bir porsiya yoqurt və ya kefirin daxil edilməsini və həftədə 3-4 dəfə qarnir kimi duzlu kələm əlavə edilməsini istəyib. Həkimin sözlərinə görə, insanı gümrah edə  biləcək digər məhsul isə tünd şokoladdır. Diyetoloq bildirib ki, bu, təkcə zövq vermir, həm də əsas stress hormonu olan kortizolun səviyyəsini aşağı salaraq beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. O əlavə edib ki, şokoladın tərkibindəki flavonoidlər qan dövranını yaxşılaşdırır və stressi idarə etməyə kömək edir. Həkim fiqurunuza zərər vermədən fayda əldə etmək üçün ən azı 70 faiz kakao olan şokolad seçməyi və gündə bir-iki tikə yeməyi məsləhət görüb. Ekspert qeyd edib ki, pəhrizinizə ən azı həftədə iki dəfə qızılbalıq, skumbriya, siyənək kimi yağlı balıqları daxil etməyə dəyər. “Yağlı balıqlar sinir hüceyrələrini gücləndirən, iltihabı azaldan və stress hormonlarını tənzimləyən omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq balıq yemək depressiya riskini azaldır və idrak funksiyasını yaxşılaşdırır. Balıq pəhrizinizin bir hissəsi deyilsə, omeqa-3 əlavələrini nəzərdən keçirin, ancaq əvvəlcə həkiminizlə məsləhətləşin”, - deyə Andreeva bildirib. Bundan əlavə, mütəxəssis həftədə 5-6 dəfə bir ovuc qoz-fındıq yeməyi tövsiyə edib. Çünki onlar əzələləri rahatlaşdıran, yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdıran və narahatlığı azaldan maqneziumla zəngindir. Xüsusilə badam, qoz və balqabaq tumları faydalıdır. Banan, qaragilə və portağal kimi meyvə və giləmeyvə vitaminlər və antioksidantlarla zəngindir ki, bu da orqanizmə stressin təsirlərinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir.

Bizə qoşulun