Medianews.az xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, fasiləli orucla günün müəyyən saatlarında ac qalaraq arıqlamaq, toksinlərdən təmizlənərək orqanizmi gümrah saxlamaq mümkündür. Beləliklə, fasiləli oruc nədir? Fasiləli orucda neçə saat oruc tutmalısınız? Gündə neçə dəfə yemək lazımdır?
Fasiləli oruc pəhrizinin gündə cəmi 2 yeməkdən ibarət pəhriz olduğunu bildirən mütəxəssis dietoloq Fatma
Gizem Bahadır fasiləli orucda 16:8 modeli tətbiq olunur:
“16 saat yemək yeyə bilməzsiniz. Bundan sonra bir yemək yeyilir və sonra biri yenidən 8 saat oruc tutur. Pəhriz səhər yeməyi və şam yeməyindən ibarətdir. Fasiləli oruc bizə nə yemək deyil, nə vaxt yemək lazım olduğunu söyləyir. Səhər yeməyi ilə çam yeməyi arasında fasilə 8 saat olmalıdır. Pəhrizdə günün son yeməyi ilə ertəsi günün ilk yeməyi arasında çox vaxt qalır. Fasiləli orucda ilk yeməkdən, yəni səhər yeməyindən sonra 8 saat ərzində heç bir qida istehlak edilmir. Yalnız maye istehlakına icazə verilir. Axşam yeməyindən sonra maye yenidən istehlak edilə bilər, lakin növbəti səhər yeməyinə qədər əlavə qida istehlak edilmir. Səhər yeməyi ilə axşam yeməyi arasında 8 saat, son yeməklə növbəti günün səhər yeməyi arasında isə 16 saat olmalıdır. Bu hissədə çətinlik çəkənlər qəlyanaltı əlavə edə bilərlər”.
Fasiləli oruc pəhrizinin faydalarına toxunan Dr. dit. Bahadır bildirib ki, fasiləli oruc gün ərzində kalori qəbulunu məhdudlaşdıraraq arıqlamağa kömək edə bilər:
” Fasiləli oruc bədənə bəzən istirahət etməyə imkan verir və zəhərli elementləri çıxarır. Bədənin özünü daha asan bərpa etməsinə imkan verir. Bədəndə, xüsusən də həzm sistemində ümumi istirahəti təmin edir. Bədənin yağ metabolizmasını tarazlaşdırır. Tədqiqatlar göstərir ki, xolesterin səviyyəsini azaltmağa təsir göstərir. Çəki saxlamaq mərhələsində də buna üstünlük vermək olar”.
Fasiləli oruc pəhrizində istehlak edilməli olan qidalardan danışan Dr. dit. Bahadır bu məlumatları paylaşıb:
“Tərkibində zülal olan ət və süd məhsulları, lifli qidalar, paxlalılar və dənli qidaların istehlakı pulsuzdur. Yüksək və sadə karbohidratlar, şəkərli qidalar, çox yağlı qidalar, qablaşdırılmış qidalar, işlənmiş qidalar və spirt bu pəhrizə daxil edilmir. Səhər yeməyində yulaf, pendir, yumurta, süd, şəkərsiz çay, göyərti, tərəvəz və dənli çörəklər istehlak edilə bilər. Bəzi günlər axşam yeməyində ət və ət məhsulları, bəzi günlər paxlalılar, bəzi günlər isə tərəvəz yeməkləri istehlak edilə bilər.
Bundan əlavə, unsuz şorbalar, bulqur plovu və ya çox taxıllı makaron və ya çox taxıllı çörək istehlak edilə bilər. Salat və qatıq istehlakı pulsuzdur. Qəlyanaltı əlavə etmək istəsəniz, qoz-fındıq və meyvələr qara qəhvə ilə birlikdə istehlak edilə bilər. Yeməklərdəki porsiya miqdarı dietoloqun rəhbərliyi altında şəxsə uyğun olaraq tənzimlənməlidir”
Fasiləli oruc tutmağa hər kəsin uyğun olmaya biləcəyini qeyd edən Uzm. dit. Bahadır, “Şəkər xəstəliyi olanlar, hamiləlik və süd verən analar, bədən kütlə indeksi çox aşağı olanlar, təzyiq xəstələri, sıx idman edənlər, mədə problemi olanlar, qidalanma pozğunluğu olanlar üçün uyğun deyil”dəyə bildirib.
Mehin Mehmanqızı
Medianews.az