Beynəlxalq komandanın üzvü olan Qlazqo Universitetinin alimləri yoxsul ailələrdən olan uşaq və yeniyetmələrin piylənmə ehtimalının daha çox olduğunu aşkar ediblər.
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bu, şəkər istehlakının artması və diyetdə meyvə və tərəvəzlərin nisbətinin aşağı olması ilə əlaqədardır.
Alimlər Avropa və Mərkəzi Asiyanın 44 ölkəsində 11, 13 və 15 yaşlı 280 minə yaxın oğlan və qızın sağlamlığını, qidalanma vərdişlərini və sosial həyatını təhlil ediblər. Məlum olub ki, hər beş yeniyetmədən ikisindən azı (bütün iştirakçıların 38%-dən azı) hər gün meyvə və ya tərəvəz istehlak edir. Eyni zamanda, istehlak nisbətləri yaşla azalıb.
Tədqiqatçılar həmçinin müəyyən ediblər ki, sorğuda iştirak edən yeniyetmə və uşaqların yarısından çoxu gündəlik olaraq heç bir meyvə və ya tərəvəz yeməmiş ola bilər.
Şirniyyat və şəkər əsaslı içkilərin istehlakının yüksək olduğu aşkar edilmişdir, subyektlərin dörddə biri (25%) hər gün şokolad və digər şirniyyatlardan qəlyanaltı qəbul etdiyini bildirmişdir. Qızlar daha tez-tez şirniyyat yeməyə meyllidirlər və oğlanlara nisbətən bütün yaş qruplarında istehlakın artdığını göstərirdilər.
Tədqiqat həmçinin sosial-iqtisadi vəziyyətlə qeyri-sağlam qidalanma vərdişləri arasında əlaqə tapıb. Aztəminatlı ailələrdən olan uşaqlar və yeniyetmələr daha çox piylənməyə, şəkərli içkilər içməyə və bitki mənşəli qidaları gündəlik yeməkdən çəkinməyə daha çox meylli idilər.
Medianews.az