Amerika Ürək Dərnəyinin nəşr etdiyi araşdırmaya görə, təbiətin bizə təklif etdiyi ət əvəzediciləri kimi təsvir edilə bilən qidalar araşdırılıb. Bəs, görəsən bu qidalar ətdən daha sağlamdırmı?
Alimlər heyvan qidalarından daha çox ürək sağlamlığı üçün daha yaxşı olduğunu göstərən araşdırma ilə, bir çox ətyeyən heyvanlar tapa biləcəkləri ən yaxşı bitki əsaslı ət əvəzedicilərini axtarırlar. Bu, fast-food restoranlarda və marketlərdə bitki əsaslı burgerlərin populyarlığının artması ilə izah edilib.
Alimlər mərci, noxud, lobya və qoz-fındığın yüksək işlənmiş ət əvəzedicilərinə sağlam alternativ olan təbii protein və lif qaynaqları olduğunu bildirib.
Pensilvaniya Dövlət Universitetinin qidalanma professoru Penny Kris-Etherton qeyd edir ki, ətdəki zülal yüksək bioloji dəyərə malikdir, lakin paxlalılardakı zülal da keyfiyyətli proteindir:
“Bir qidalanma mütəxəssisi kimi məni həqiqətən narahat edən bu bazarda artan bu bitki əsaslı ət əvəzedicilərinin ümumi qida tərkibidir. Onlar həqiqətən yüksək natrium, yüksək doymuş yağ və yüksək kalorilidirlər. Əslində paxlalılar ailəsinə aid bitkilərin toxumu olan paxlalılar kifayət qədər sağlamdır. Onlar daha az ürək xəstəliyi riski və aşağı xolesterol səviyyələri ilə əlaqələndirilir. Üstəlik, onların yüksək lifi və zülalı toxluq hissini artırır ki, bu da daha az yeməyə kömək edir. Ət yemək istəməyən insanlar üçün mən bu bitki əsaslı əvəzedicilər əvəzinə sağlam bişmiş paxlalıları tövsiyə edərdim. Bitki əsaslı pəhriz çox sağlam ola bilər. Bitki əsaslı pəhriz də çox zərərli ola bilər.
Paxlalı bitkilərdə kalsium, dəmir, fosfor və sinkin udulmasını maneə törədən lektinlər mövcuddur”.
Medianews.az