Əczaçı İan Budd alkoqol mübadiləsini sürətləndirmək və tez ayıq olmaq yolları haqqında bəzi məşhur mifləri dağıdıb.
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, Budd bildirib ki, bədənə daxil olan alkoqolun təxminən 90 faizi qaraciyərdə metabolizə olunur.
Bu orqan saatda təxminən bir içki nisbətində alkoqolu digər birləşmələrə parçalayır. “Məsələn, bir porsiya kiçik bir stəkan şəraba, bir pint pivəyə və ya bir porsiya spirtli içkilərə bərabər ola bilər”, – deyən o, bu sürətə insan orqanizminin fərdi xüsusiyyətlərinin təsir etdiyini də əlavə edib.
Buddun fikrincə, alkoqolun bədəndən çıxarılması prosesini sürətləndirmək üçün elmi cəhətdən sübut edilmiş heç bir üsul yoxdur.
“Ümumi miflərə qəhvə içmək, soyuq duş qəbul etmək və ya məşq etmək daxildir, lakin bunlar alkoqolun metabolizma sürətini artırmır. Bədənin alkoqoldan qurtulmasına kömək etməyin ən təsirli yolu sadəcə vaxtdır. Nəmli qalmaq, qidalı yeməklər yemək və istirahət etmək insanın özünü daha yaxşı hiss etməsinə səbəb ola bilər, lakin bu, daha tez ayılmağa kömək etmir”, – deyə o, yekunlaşdırıb.
Medianews.az