“Meyvə, giləmeyvə, bal ilə südlü sıyıq məşhur və sağlam səhər yeməyidir, lakin hər kəs üçün uyğun deyil”.
Medianews.az gazeta.ru-ya istinadla xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq Petmat Şamaeva bildirib.
Həkim kök insanlara sıyığı pəhrizindən çıxarmağı tövsiyə edib. Onun sözlərinə görə, artıq çəki üçün ən yaxşı səhər yeməyi protein qidalarından və kompleks karbohidratlardan ibarət olmalıdır. Bunlar çizkek, tərəvəzli omlet, bütün taxıl çörəyi ola bilər.
Qastroenteroloq əlavə edib ki, sıyıq laktoza və inək südü zülalına qarşı dözümsüzlüyü olanlar, həmçinin qlütenə qarşı allergiyası olanlar üçün əks göstərişdir. Birinci halda, sıyıq şişkinlik və köpə səbəb ola bilər, ikincisi halda isə allergik reaksiyaya. Qlütenə qarşı dözümsüzlük halı yaşayanlarda dənli bitkilər, sıyıq yeməkdən sonra şişlik, qaşınma, ürəkbulanma və qarın ağrısı görünə bilər.
“Şəkərli diabet xəstələri də sıyıq yeməməlidirlər, çünki bu, qanda insulinin artmasına səbəb ola bilər. Xora və xoralı kolit də əks göstərişdir”, – deyə həkim vurğulayıb.
Medianews.az