“Mədəni rahatlaşdırmaq və mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini normallaşdırmaq üçün pəhrizi tənzimləmək lazımdır”
Medianews.az Lenta.ru-ya istinad edərək xəbər verir ki, bunu diyetoloq Katerina Kuzina deyib.
Diyetoloq menyuya fermentləşdirilmiş qidaları (məsələn, kefir, təbii qatıq, kimçi) əlavə etməyi məsləhət görüb. Mütəxəssis izah edib ki, onlar bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyən probiotiklərlə zəngindir.
Bundan əlavə, o, göyərti yeməyi təşviq edib, çünki onların tərkibində həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edən çoxlu vitamin və minerallar. Həmçinin protein mənbələri olan balıq, quş əti və kəsmik də yemək vacibdir.
Həkin sözlərinə görə, proteinlər pəhrizin 50 faizini təşkil etməlidir. Gündə 300-400 qram tərəvəz və meyvə yeməyi məsləhətlidir. Diyetoloqun sözlərinə görə, onların tərkibində çoxlu lif var ki, bu da mədə və bütün mədə-bağırsaq traktına faydalıdır.
Mütəxəssis qeyd edir ki, hər yemək zamanı onları bir az yemək lazımdır və tərəvəzə üstünlük vermək daha yaxşıdır.
Bundan əlavə, dietoloq yağlı və qızardılmış qidalardan, sürətli karbohidratlardan (şirniyyatlar, fast food), qazlı içkilərdən və spirtdən imtina etməyi məsləhət görüb.
Medianews.az