“Pomidor şirəsi qastrit və böyrək xəstəlikləri üçün təhlükəlidir”
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bunu diyetoloq, qastroenteroloq və terapevt Aleksandra Razarenova deyib.
“Pomidor şirəsi qastrit əlamətlərini pisləşdirə və böyrək xəstəliyi olan insanlar üçün təhlükəli ola bilər. Bu içkinin tərkibində vitamin və minerallarla yanaşı, hüceyrələri sərbəst radikalların zərərindən qoruyan, xolesterinin səviyyəsini azaldan, ürək və damar sağlamlığını dəstəkləyən antioksidantlar olmasına baxmayaraq, içki hər kəs üçün uyğun deyil və bəzi insanlar üçün ondan tamamilə imtina etmək daha yaxşıdır”, – deyə o bildirib.
Onun sözlərinə görə, qastrit, mədə xorası və ya qastroezofageal reflüks xəstəliyi olan insanlarda bu məhsul yüksək turşuluğuna görə simptomları pisləşdirə bilər.
Mütəxəssis əlavə edib ki, kalium səbəbindən pomidor şirəsi böyrək xəstəliyi olan xəstələr üçün təhlükə yaradır. Həmçinin, bu içkidən sonra qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar özlərini pis hiss edə bilərlər. “Pomidor şirəsi müəyyən dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər, ona görə də müntəzəm olaraq dərman qəbul edən insanlar onu qəbul etməzdən əvvəl mütəxəssislə məsləhətləşməlidirlər”, – deyə həkim əlavə edib.
Son olaraq Aleksandra Razarenova vurğuladı ki, mağazada satılan pomidor suyu şəkərli diabet və piylənmə üçün tövsiyə edilmir, çünki istehsalçılar tez-tez ona çoxlu şəkər əlavə edirlər. Bundan əlavə, həkim xəbərdarlıq edib ki, qablaşdırılmış içkilərdə duzun artıq olması ürək və damar xəstəlikləri olan insanlara zərər verə bilər.
Medianews.az