“Hər yeməkdə çörək yemək sağlamlığınıza zərər verməyəcək”
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bunu dietoloq Maryana Cutova deyib.
Cutova, çörək məhsullarının gündəlik normasının 150 qram olduğunu bildirib. Bununla belə, o deyir ki, sağlam insanlar limiti qaçırmaqdan və ya hər yeməklə çörək yeməkdən narahat olmasınlar, çünki bu, onların sağlamlığına ciddi təsir göstərməyəcək. Əsas odur ki, pəhriz balanslı olsun.
Həkim qeyd edib ki, kəpək unundan hazırlanan çörək ən faydalı hesab olunur – onun tərkibində maksimum miqdarda vitamin var. Üstəlik, un nə qədər yüksəkdirsə, kəpək və mikrob hissəciklərindən bir o qədər yaxşı təmizlənirsə, çörəyin tərkibində bir o qədər az mineral və B vitaminləri var. Buna görə də birinci dərəcəli undan hazırlanan ağ çörəyin tam taxıl çörəyinə nisbətən daha az amin turşusu var.
Çörək seçərkən, o, zülal, bitki və mineral əlavələrlə zənginləşdirilmiş çeşidlərə daha yaxından nəzər salmağı tövsiyə edib: onlar pəhrizinizi daha dolğun etməyə kömək edəcək. Həmçinin, həkimin sözlərinə görə, çörəyin çox kalorili və karbohidratlı, lakin zülallar, yağlar, liflər, vitaminlər və minerallar az olduğunu xatırlamaq lazımdır.
Medianews.az