Medianews.az xəbər verir ki, bir çox insan yumurtanı yedikdən sonra qabığını atır, lakin yumurtanın qabığı özü kimi yüksək qida dəyərinə malikdir.
Üstəlik, tam bir sağlamlıq anbarı olan yumurta qabığından istifadə edə biləcəyimiz sahələr var.
Yumurta qabığında yüksək miqdarda kalsium var. 1 çay qaşığı yumurta qabığında təxminən 800-1000 milliqram kalsium var. Bu xüsusiyyəti sayəsində sümük və diş sağlamlığı üçün əhəmiyyətli faydaları var.
– Osteoporozun qarşısını alır.
– Ağız qoxusunun qarşısını alır, dişlərin sağlam və möhkəm olmasını təmin edir.
– Saçları gücləndirir və qidalandırır.
– Dərini gözəlləşdirir və dəri hüceyrələrinin bərpasını təmin edir.
– Qıcıqlanmış dəri strukturlarını bərpa edir.
– Dırnaqları gücləndirir, sağlam olmayan, tez qırılan dırnaqları bərpa etməkdə təsirlidir.
YUMURTA QABIĞINI NECƏ İSTƏLƏMƏLİ?
Dərman vasitəsi olan yumurta qabığı, vitaminlərindən faydalanmaq üçün ağızdan qəbul edildiyi kimi dəri üçün maska kimi də istifadə edilə bilər. Ancaq bir qida maddəsi kimi istehlak ediləcəksə, nəzərə alınmalı bəzi məqamlar var. Yumurta qabıqları əvvəlcə 5-10 dəqiqə qaynadılmalıdır. Sonra 100 dərəcə istilikdə sobada qurudulur. Daha sonra məhlulda yaxşıca əzilərək gündə 1 desert qaşığından çox olmayaraq suya, içkilərə və yeməklərə əlavə edilərək istehlak edilə bilər. Ancaq 1 çay qaşığından çox istehlak etməmək çox vacibdir.
Mehin Mehmanqızı
Medianews.az