Medianews.az xəbər verir ki, türk diyetoloq Sinan Akkurt 13-18 yaş arasında artan qəhvə istehlakı haqqında məlumat verərək bunun riskindən danışıb.
Qəhvə bitkisinin qovrulmuş paxlalarının dəmlənməsi ilə əldə edilir. Bitki Efiopiyada yaranıb. Bu gün Cənubi Amerika, Braziliya və Asiyada da daxil olmaqla bütün dünyada istehsal olunur. Qəhvə hazırda dünyada sudan sonra ən çox istehlak edilən içkidir. Bu istehlakda aslan payı böyüklərdə olsa da, müxtəlif hesabatlar 13-18 yaş qrupunda qəhvə istehlakının əvvəlki illərə nisbətən əhəmiyyətli dərəcədə artdığını göstərir. Qəhvənin tərkibində təbii psixoaktiv maddə olan kofein var. Əslində, əvvəlki nəsillərin istehlak etdiyi bir çox qazlı içkilər də kofein ehtiva edirdi. İstehlakçı hesabatlarına görə, müxtəlif qazlı içkilərdəki kofein hər porsiyada 15 mq təşkil edir. 240 mq-a qədər. arasında dəyişir. Onun tərkibində kofein olduğu halda, 240 mq. demək olar ki, dörd espressoya bərabərdir. Bu cədvəli müqayisə etsək, təzə dəmlənmiş filtrli qəhvə və ya espresso qazlı içkidən çox daha məsum görünür. Lakin gənclər bununla məhdudlaşmır, onların bir çoxu ətirli qablaşdırılmış qəhvələrə, enerji içkilərinə və ya kofe əsaslı ətirli içkilərə müraciət edərək sağlamlıqlarını riskə atır.
13-18 yaş qrupu üçün həftədə bir və ya iki dəfə bir fincan təzə dəmlənmiş filtr qəhvə, espresso və ya türk qəhvəsi istehlak etmək ağlabatan tədbir sayıla bilər. Kofein fiziki performansı artıran, reaksiya müddətini yaxşılaşdıran, yorğunluq və tükənmə hisslərini gecikdirən bir stimullaşdırıcıdır. Bununla belə, qan təzyiqinin artması, ürəkbulanma, ishal, tez-tez sidiyə getmə, əsəbilik, baş ağrısı, başgicəllənmə, narahatlıq, yuxusuzluq, titrəmə, döş qəfəsində ağrılı yanma hissi kimi mənfi təsirlər də var.
Kofein də çox yüksək dozalarda zəhərli ola bilər. 2017-ci ildə Cənubi Karolinada ölən 16 yaşlı yeniyetmənin ölüm səbəbi kimi “kofeinlə əlaqəli ürək hadisəsi” bildirilmişdi. Yeniyetmə iki saat ərzində latte, sərinləşdirici içkilər və enerji içkiləri içdikdən sonra huşunu itirib.
Medianews.az