“Alkoqol və qazlı sulardan imtina etmək istinin öhdəsindən gəlməyə kömək edəcək”
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bunu diyetoloq Kseniya Uvarovskaya deyib.
Onun sözlərinə görə, spirtli içkilərdən qaçınmaq və bir neçə sadə qaydaya riayət etmək sağlamlığınıza zərər vermədən isti ilə mübarizə aparmağa kömək edəcəkdir.
Uvarovskaya qeyd edib ki, istidə orqanizm güclü stress keçirir və qeyri-adi şəraitə uyğunlaşmaq üçün çoxlu vəsait sərf edir. Bundan əlavə, həddindən artıq tərləmə dehidrasiyaya səbəb olur ki, bu da natrium, kalium və maqneziumun yuyulması, həmçinin qanın özlülüyünün artması kimi təhlükəli nəticələrə səbəb olur.
Diyetoloq qeyd edib ki, içmə rejiminə riayət etmək və alkoqol, şirin sodadan qaçınmaq istiyə dözməyə kömək edəcəkdir. Həmçinin bu dövrdə qəhvə istehlakını məhdudlaşdırmalısınız – onun sidikqovucu təsiri mayenin sürətlə itirilməsinə gətirib çıxarır.
“Susuzluğunuzu təmizlənmiş, ilıq, qazsız su ilə söndürün, çünki araşdırmalara görə, soyuq su qan damarlarının spazmına səbəb olur. Nəticədə bədən istiliyi yüksəlir, bu da daha çox qızdırmaya səbəb olur. İsti qara və ya bitki çayı da susuzluğu yaxşı yatırır. Bu üsul ənənəvi olaraq isti iqlimi olan ölkələrdə istifadə olunur, çünki isti içki tərləməni stimullaşdırır və bədən daha tez soyuyur”, – deyə o bildirib.
Uvarovskayanın sözlərinə görə, isti mövsümdə düzgün yemək xüsusilə vacibdir. Bitki qidalarına üstünlük verilməlidir: təzə tərəvəz və göyərti, meyvə və giləmeyvə. Ancaq qış fasiləsindən sonra mədə-bağırsaq traktının böyük miqdarda lifin qəfil görünüşünə hazır olmadığı üçün pəhrizdə onların miqdarı tədricən artırılmalıdır. Bu, nəcisin pozulmasına və qaz meydana gəlməsinə səbəb ola bilər.
“İsti dövrlərdə həzm sistemini həddən artıq yükləməmək üçün heyvan zülalı olan yeməklərin sayını həftədə iki dəfəyə qədər azaldın və onu bitki mənşəli protein mənbələri: noxud, mərcimək və ya quinoa ilə əvəz edin. Əsas pəhrizinizə əlavə olaraq tərəvəz və meyvələrdən hazırlanmış smuzilərdən istifadə edin”, – diyetoloq tövsiyə edib.
Mütəxəssis əlavə edib ki, yay aylarında xroniki xəstəliklərin göstəricilərinə nəzarət etmək, dəmir çatışmazlığının qarşısını almaq və qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün qidaların keyfiyyətinə nəzarət etmək xüsusilə vacibdir.
Medianews.az