“Müəyyən bir pəhriz mədə yanmasından, döş qəfəsində yanma və ya narahatlıq hissindən xilas olmağa kömək edə bilər”
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Dinara İksanova deyib.
Ürək yanması əlamətlərini aradan qaldırmaq üçün banan, alma, armud, qovun, moruq kimi meyvələri yeməyə tövsiyə edib.
Bundan əlavə, tərəvəzlər (kök, brokoli, yaşıl lobya, balqabaq, balqabaq), yağsız ət (toyuq döşləri, hinduşka, yağsız mal əti), yağsız balıq, quru çörək, bərk buğda makaronları kömək edə bilər.
Həkim mədə yanması zamanı az yağlı süd içməyi də tövsiyə edib. “Az yağlı süd yalnız bir müddət xlorid turşusunu neytrallaşdırır, mədəni əhatə edir və hər şeyin yaxşı olduğu təəssüratı yaradır”, – deyə endokrinoloq bildirib.
İksanova əlavə edib ki, ürək yanması yaşayanlar üçün düzgün qidalanma qurmaq vacibdir. Gündə ən azı dörd dəfə yemək lazımdır və yemək ya buxarda bişirilməlidir, ya qaynadılmalıdır.
Onun sözlərinə görə, gündə bir yarımdan iki litr maye içmək tövsiyə olunur və son yemək yatmazdan üç-dörd saat əvvəl olmalıdır. Mədə yanmasının qarşısını almaq üçün həkim başınızı qaldırmış vəziyyətdə yatmağı və siqaret və alkoqoldan, xüsusən də ağ şərabdan çəkinməyi məsləhət görür.
Həkim vurğulayıb ki, pəhrizə müəyyən qidaların əlavə edilməsi və düzgün bəslənmə yalnız mədə yanmasının əsas səbəbi ilkin olaraq pis yemək davranışı olduqda kömək edəcək. Ürək yanması başqa səbəblərdən qaynaqlanırsa, həkim terapiya təyin etməlidir.
Lamiyə