“Şirin soda və paxlalılar qanı qalınlaşdırır və trombozu təhrik edir”
Medianews.az xəbər verir ki, bunu dietoloq Mixail Ginzburg deyib.
Həkim istehlakı qanı qalınlaşdıran və qan laxtalanmasına səbəb ola bilən içki və qidaları sadalayıb.
Ginsburq qeyd edib ki, qan itkisinin qarşısını almaq üçün orqanizm üçün qanın laxtalanması lazımdır. Lakin çox qalınlaşarsa, qan damarlarına zərər vermədən belə laxtalanmağa başlayır.
Qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün o, soda, turşu suyu kimi duzlu içkilər və spirt içməkdə ehtiyatlı olmağı tövsiyə edib.
Dietoloq həmçinin xəbərdarlıq edib ki, qanın qatılaşması şirniyyata həddindən artıq həvəsdən qaynaqlanır. Onun sözlərinə görə, şəkər qlükoza səviyyəsinin artmasına və lipid birləşmələrinin istehsalına səbəb olur.
“Bu, qan özlülüyünü artırır, tromboz riskini artırır”, – o bildirib.
Bundan əlavə, dietoloqun fikrincə, paxlalılar və bəzi orqan ətlərindən sonra qan da qalınlaşa bilər.
Mütəxəssis izah etdi ki, lobya və digər paxlalı bitkilərdə qanın özlülüyünü artıran bitki zülalı var. Qaraciyər, böyrəklər və ürək, – həkim davam etdi, tez-tez istifadə də qanı qalınlaşdırır və tromboz riskini artırır.