“Payızda toxunulmazlığı qorumaq üçün çuğundur, balqabaq və digər mövsümi, kök tərəvəzləri yemək lazımdır”
Medianews.az xəbər verir ki, bunu ginekoloq və endokrinoloq Olqa Kaplina deyib.
Həkim izah etdi ki, çuğundurun tərkibində manqan, mis, kalium, maqnezium, C və B6 vitaminləri, dəmir var, hansı ki, bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Balqabaq eyni zəngin vitamin dəsti ilə öyünür: onun tərkibində dəri və görmə üçün faydalı olan beta-karotin, B, C, E vitaminləri var. Bundan əlavə, Kaplina əlavə edib ki, balqabağın kalorisi azdır, ona görə də bu insanlar üçün əla seçimdir.
Həkim davam etdi ki, ağ kələm və Brüssel kələmi həzm sisteminə kömək edən əla lif mənbəyidir. Brüssel kələmi həmçinin qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa və toxunulmazlığı dəstəkləməyə kömək edir.
Brüssel kələminin tərkibində fol turşusu, C vitamini, dəmir, maqnezium, fosfor var. Bu tərəvəzin müntəzəm istifadəsi infarkt və diabetdən qorunmanı təmin edir.
Həkimin sözlərinə görə, ağ kələmin tərkibində çoxlu C vitamini, selen, kalium, sulforafan var. Bu qidalar immunitet sistemini gücləndirir və hətta xərçəngdən qoruyur.