Mütəxəssislər bədəndə dözülməz ağrılara səbəb olan 4 qidanın adını açıqlayıblar.
Medianews.az xəbər verir ki, sağlam qidalanmanın vacibliyinə diqqət çəkərək, oynaqlarda ağrı və iltihaba səbəb olan qidalara qarşı xəbərdarlıq edirlər.
Bildirilib ki, aşağıdakı qidalar qəbul edilməməlidir:
Şəkər
Təmizlənmiş karbohidratlar
İşlənmiş qidalar
Sağlam olmayan yağlar və toxum yağları.
Təmizlənmiş karbohidratlar karbohidratların iki əsas növündən biridir. Bunlara ağ makaron, ağ çörək, ağ düyü, qazlı içkilər, çipslər, tortlar və şəkərlə şirinləşdirilmiş taxıllar daxildir.
Sağlam olmayan yağlar doymuş və ya trans yağlardır və bunlara emal olunmuş ətlər, sərt pendirlər, qızardılmış qidalar, peçenye və tortlar daxildir.
Həmçinin glutenli məhsulları məhdudlaşdırmaq da tövsiyələr arasında yer alır.
“Glutenə həssas olan şəxslər üçün buğda, arpa və çovdar kimi özü olan taxılların azaldılması ağrıları da aradan qaldırmağa kömək edə bilər. Gluten həssaslığı bəzi insanlarda iltihabı ağırlaşdıra bilər”.
Medianews.az