“Mədəaltı vəzi xərçəngi ən təhlükəli bədxassəli şişlərdən biridir.”
Medianews.az xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın professoru və baş terapevti Oksana Drapkina danışıb.
Mütəxəssisin dediyinə görə, mədəaltı vəzi xərçənginin inkişaf ehtimalını artıran amillərə 65 yaşdan yuxarı yaş, kişi cinsi, tütün çəkmə, piylənmə və əvvəlcədən mövcud olan xroniki pankreatit daxildir.
Böyük miqdarda emal edilmiş ətin istehlakı müəyyən töhfə verir. Bura kolbasa, vetçina kimi məhsullar nümunə ola bilər.
Mədəaltı vəzi xərçənginin simptomlarına qarın yuxarı hissəsində ağrılar, arxaya radiasiya, dərinin və ya göz ağlarının saralması və dərinin qaşınması daxildir.
Bundan əlavə, səbəbsiz kilo itkisi, nəcislə bağlı problemlər və yeməkdən sonra narahatlıq.
Pankreatit və digər mədəaltı vəzi xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmaq üçün pəhrizə çox miqdarda tərəvəz və meyvə daxil etmək, işlənmiş ətdən, şirinləşdirilmiş içkilərdən imtina etmək, duzlu qidaları az yemək tövsiyə olunur.
Medianews.az