Qırmızı ət yemək ürək xəstəliyi və diabet riskini artırır.
Medianews.az xəbər verir ki, Honq Konq Universitetindən bir qrup qırmızı ət yeməyin ürək-damar xəstəlikləri və diabet riskini artıra biləcəyini bildirdi.
70 araşdırmanın icmalı altı milyondan çox insanın məlumatlarını təhlil edib. İştirakçılar ABŞ, Avstraliya , Böyük Britaniya, Fransa və Almaniyada, həmçinin Çin, Yaponiya, Qərbi Afrika, Cənubi Koreya və Sinqapurda yaşayıblar.
Komanda gündə əlavə 50 qram işlənmiş qırmızı ətin və 100 qram işlənməmiş ətin təsirlərinə diqqət yetirdi.
Müəlliflər işlənmiş qırmızı ət istehlakının gündə 50 qram artırılmasının ürək xəstəliyi riskinin 26 faiz artması və 2-ci tip diabet riskinin 44 faiz artması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən ediblər. Daha az nəzərə çarpan korrelyasiya tam taxıl və tərəvəzin daha çox istehlak edildiyi Şərq ölkələrində müşahidə olunub.
İşlənmiş qırmızı ət yeməkdən diabet riski nisbəti Şərq ölkələrində 0,96, Qərb ölkələrində isə 1,51-dir. İşlənməmiş qırmızı ət yeyərkən insult riski əmsalı Şərq ölkələrində 0,71, Qərb ölkələrində isə 1,13 olub.
Medianews.az