Çaqa və yaxud da kül göbələyi xalq arasında şəfa mənbəyi hesab olunur.
Medianews.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, bu göbələk xarici görünüşünə görə bəyənilməsə də, faydasını bilənlər tərəfindən daha çox sevilir.
Əsrlər boyu şəfa mənbəyi olaraq görülən və müalicələrdə istifadə edilən çaqanın faydaları saymaqla bitmir.
Çaqa, soyuq iqlimlərdə zədələnmiş qabıqlı ağcaqayın ağaclarında böyüyən bir göbələkdir. Yanmış kimi görünən bu göbələk xərçəng və iltihaba qarşı da təsirlidir.
Çaqadan əsrlər boyu həzm pozğunluğu, şiş, ürək və qaraciyər xəstəliklərinin müalicəsi üçün istifadə edilib.
Çaqa da daxil olmaqla dərman göbələkləri üzərində araşdırmalar hələ də davam edir.
Antioksidantlar sağlam pəhrizin vacib hissəsidir, çünki onlar zərər verən və hüceyrələr arasında xəstəliyə səbəb olan qeyri-sabit sərbəst radikal molekullarla mübarizə aparırlar. Çaganın digər göbələk növlərinə nisbətən daha yüksək səviyyədə antioksidant ehtiva etdiyi deyilir . Çaqa göbələyi dünyanın ən güclü antioksidant mənbələrindən biridir.
2017-ci ildə siçanlar üzərində aparılan bir araşdırma da çaqa göbələklərindəki polisaxaridlərin (və ya karbohidrat molekullarının) bağırsaqdakı sağlam bakteriyaların balansını yaxşılaşdıran prebiyotik xüsusiyyətlərə malik olduğunu göstərdi. Tədqiqatçılar həmçinin tapdılar ki, çaqa bağırsaq mikrobiomunun müxtəlifliyinə töhfə verir .
Yüksək xolesterol ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. Bununla belə, chaga göbələyi “pis” xolesterol səviyyəsini azalda bilər və “yaxşı” xolesterol səviyyəsini artıra bilər, beləliklə ürəyi qoruyur. Dəqiq mexanizm bilinməsə də, bu təsir çox güman ki, onun iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə bağlıdır.
Çaqa çox nadirdir və acı bir dadı var, buna görə də onu çox miqdarda istehlak etmək olmaz. Buna qarşı, həddindən artıq qəbul edildikdə bəzi qan durulaşdırıcılarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər və hətta yüksək oksalat tərkibinə görə böyrək daşlarına və ya böyrəklərə zərər verə bilər.
Bu göbələk adətən toz halına salınır, sonra kapsul, həb, çay və ya tincture şəklində satılır və smuzatlar və çay qarışıqlarında istifadə olunur.
Mütəxəssislər ümumiyyətlə, gündə 2000 mq-dan çox olmayan çaqaport (2 xörək qaşığı) istehlak etməyi məsləhət görürlər.
Medianews.az