Kiçik ölçülərinə baxmayaraq, çia toxumları yüksək qida dəyəri təklif edir. Zülal, lif və omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan bu toxumlar sağlam pəhrizin vacib hissəsidir. Bundan əlavə, kalsium, dəmir və vitaminlərlə dolu olan çia toxumlarının saymaqla bitməyən faydaları var.
Medianews.az çia toxumunun faydalarını təqdim edir:
Yüksək qida tərkibi: Chia toxumları zülal, lif, omeqa-3 yağ turşuları, antioksidantlar, vitaminlər və minerallar kimi bir çox qida maddəsini ehtiva edir. Beləliklə, bədənin ehtiyac duyduğu vacib qidaları təmin etməyə kömək edir.
Lif tərkibi: Chia toxumlarında yüksək miqdarda həll olunan və həll olunmayan lif var. Bu liflər həzm sistemini tənzimləyərək qəbizliyin qarşısını alır, bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və toxluq hissini artırır.
Omeqa-3 yağ turşuları: Çia toxumları alfa-linolenik turşu (ALA) adlanan omeqa-3 yağ turşusu ilə xüsusilə zəngindir. Omeqa-3 yağ turşuları ürək sağlamlığını dəstəkləyir, iltihabı azaldır, beyin funksiyasını yaxşılaşdırır və ümumiyyətlə bədən üçün vacib olan sağlam yağları təmin edir.
Antioksidanlar: Çia toxumu antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar bədəndə sərbəst radikalların yaratdığı oksidləşdirici stressi azaldaraq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır. Bu yaşlanma prosesini ləngidir və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Qan şəkərini balanslaşdırmaq: Chia toxumları qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edə bilər. Tərkibindəki lif sayəsində həzm prosesini ləngidir, karbohidratların daha yavaş sorulmasını təmin edir və qan şəkərinin ani yüksəlişinin qarşısını alır.
Medianews.az