Qurudulmuş meyvələr düşündüyümüz qədər faydalıdır.
Medianews.az rus mətbuatına istinadla bildirir ki, dietoloqlar qənnadı məmulatlarını qurudulmuş meyvələrlə əvəz etməyi məsləhət görürlər, lakin hətta təbii məhsulların da orqanizmə zərər verə biləcəyini qeyd etməyi unudurlar.
Görünür ki, orqanizm üçün quru meyvələrdən daha faydalı nə ola bilər?
Quru meyvələrdə həzm prosesini və maddələr mübadiləsini stimullaşdıran çox miqdarda lif var. Bundan əlavə, quru gavalı, ərik və üzüm təzə meyvələrdən daha çox vitamin və mineral ehtiva edir.
Ümumiyyətlə, qurudulmuş meyvələrin ən böyük təbii çatışmazlığı quruduqda meyvə və giləmeyvələrdə şəkərin konsentrasiyasının əhəmiyyətli dərəcədə artmasıdır. Yəni, məsələn, 100 q təzə ərikdə 50 kkal olduğu halda, artıq quru ərikdə 200 – 250 kkal var. Bundan əlavə, allergiya xəstələrinə qarşı sayıqlığı itirməməlisiniz. Məsələn, qurudulmuş sitrus meyvələri ciddi allergik reaksiyaya səbəb ola bilər.
Qurudulmuş meyvələrin raf ömrünü uzatmaq və cəlbedici görünüş əldə etmək üçün tez-tez kimyəvi maddələrdən istifadə olunur. Düzdür, bütün qurudulmuş delikateslər belə təhlükə yaratmır.
Sağlam məhsulu zərərli məhsuldan necə ayırd etmək və sağlam qida lehinə düzgün seçim etmək olar?
İstər-istəməz, ilk növbədə, məhsulun görünüşü bizi cəlb edir və yalnız bundan sonra onun keyfiyyəti haqqında düşünürük. Ancaq təəssüf ki, parlaq rəng və xarici gözəllik heç də yaxşı bir məhsul vəziyyətinə zəmanət vermir. Yığılmış üzüm və ərik kükürd dioksidi ilə müalicə olunur, bundan sonra quru ərik parlaq narıncı rəng əldə edir və açıq üzümdən olan kişmiş kəhrəba sarısı olur.
Qurudulmuş meyvələrdə az miqdarda kükürd dioksidi olsa da, hələ də onu ehtiva edən məhsulları yeməkdən imtina etməyə dəyər. Astma xəstələri üçün isə bu maddə ən güclü allergiyaya çevrilə bilər.
Digər şübhəli əlamət gavalı və quru əriklərin qəribə dadı ola bilər. Gavalıları təbii yolla, günəşdə və ya kölgədə qurutmaq çox çətindir, tez turş olur. Prosesi sürətləndirmək üçün onlar benzin və ya qaz sobalarında qurudulur. Çıxışda quru ərik, gavalı və kişmiş benzin dadını alır.
Beləliklə, təcrübənin göstərdiyi kimi, qurudulmuş meyvələri zərərli edən təbiət deyil, təəssüf ki, istehsalçıdır, buna görə də sevimli yeməyi alarkən daha diqqətli olmalı və ən əsası, paradoksal olsa da, əsas qaydanı xatırlamalısınız: “Məhsulda gözəllik azdırsa, o qədər faydalıdır”.