Şam ağaclarının sərt meyvəsi kimi tanınan qozalar qədim zamanlardan alternativ təbabətdə istifadə olunur. Əsrlər boyu müxtəlif məqsədlər üçün şərbətdə istifadə edilən bu yemək şam qozası mürəbbəsi kimi də tanınır. Bəs, şam qozasının faydaları nədir?
İnsan sağlamlığı üçün mühüm potensiala malik şam qozasının şərbəti yaz və yay aylarında hazırlanır.
Şam qozasının siropunun bir çox məlum faydaları var. Uzun illər istifadə edilən məhsulun faydalarını aşağıdakı kimi sadalaya bilərik:
Tənəffüs yollarında iltihabı və infeksiyaları aradan qaldırmağa kömək edir.
Şam ağacının tərkibindəki minerallar immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir.
Rahatlaşdırıcı xüsusiyyətə malik olduğu üçün stressi aradan qaldırır. Bu sayədə stress səbəbiylə meydana gələ biləcək xəstəliklərin qarşısını almaq olar.
Yuxu problemi olan günlərdə şam qozu şərbətini istehlak edə bilərsiniz.
Stressdən uzaqlaşdırılması sayəsində daha parlaq və canlı dəri görünüşünü təmin edir.
Quru və zədələnmiş saçlara möcüzəvi təsir göstərən şam qozasının siropunu saç maskanıza əlavə edərək də istifadə edə bilərsiniz.
Ağızdakı yaraların sağalmasına kömək edir.
Diş çürüklərinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Bədənin ehtiyac duyduğu enerjini təmin edir.
Şam qozasının siropu necə hazırlanır?
Şam qozasının siropu resepti evdə asanlıqla hazırlaya biləcəyiniz məzmunda mövcuddur. Qozalar, şam qozalarının yeni formalaşmağa başladığı yaz və yay aylarında toplanır. Daha yumşaq və yaşıl konuslar toplandıqdan sonra çam qozu şərbəti hazırlana bilər. Beləliklə, çam qozu siropu hazırlamaq üçün hansı maddələr lazımdır?
1,5 litr su
25 yaşıl konus
4 stəkan şəkər
Limon şirəsi
İstehsal:
Yığdığınız yaşıl qozaları yuyub su ilə dolu qazanda 1 gecə saxlamalısınız.
Sonra konusların suyunu dəyişdirib qaynatmaq olar.
Bir müddət qaynadıqdan sonra suyu təzələyib yenidən qaynatmaq lazımdır.
Təxminən 3 saat qaynayan şam ağacının üzərinə 4 stəkan şəkər tökə bilərsiniz.
Sonra onu zəif atəşə qoymaq və vaxtaşırı qarışdırmaq lazımdır.
Şəkər qaynamağa başlayanda konusların üzərində köpük yığıla bilər. Bu köpükləri qaşıq köməyi ilə ala bilərsiniz.
Kifayət qədər tutarlılıq əldə etdikdən sonra şam qozasının şərbətinin altını örtməli və soyumağa buraxmalısınız.
Soyuduqdan sonra şam qozasının şərbətini bankalara dolduraraq istifadə etməyə başlaya bilərsiniz.
Medianews.az