Tərəvəzlərin mövsümə uyğun olaraq müntəzəm istehlakı böyük əhəmiyyət kəsb edir. Bədənin ehtiyac duyduğu ən əhəmiyyətli qida qaynaqları arasında olduğunu da söyləmək olar. Bəs, tərəvəzin orqanizmə faydası nədir? Hansı tərəvəzlər nə üçün yaxşıdır?
Medianews.az bu sualların cavabını təqdim edir:
Lif və antioksidantlarla zəngin tərəvəzlər, müxtəlif vitamin və minerallarla birlikdə müntəzəm olaraq istehlak edilməsi lazım olan ən əhəmiyyətli qida qaynaqlarıdır. Sağlam və balanslı qidalanmanın əsasını təşkil edən tərəvəzlər xüsusilə mövsümə uyğun qiymətləndirilməlidir.
Tərəvəzin orqanizmə faydaları nələrdir?
Hər cəhətdən zəngin qaynaqlara malik olan tərəvəzlər fərqli xüsusiyyətlərə malikdir. Bununla belə, ümumi fayda baxımından ümumi faydalar gətirdiyini söyləmək olar.
- Tərkibində zəngin miqdarda lif olduğu üçün həzm sisteminə töhfə verir.
- Qəbizliyə qarşı təsir göstərir.
- Uzun müddət tox saxlamaq imkanı verir və arıqlamağa səbəb olur.
- Kaliumla zəngin olmaqla yanaşı, ürək dostu quruluşa malikdirlər
- Tərkibindəki antioksidantlar sayəsində güclü immun sistemi yaradırlar
- B qrupu vitaminləri hesab edilən tərəvəzlər narahatlıq və depressiyanı əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
- Onlar iltihabı və ödemin əmələ gəlməsini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
- Beyin sağlamlığı üçün zəngin fol turşusu dəstəyi yaradırlar.
- Qocalmanı gecikdirir və dərini daha gözəl və hamar edir.
- Fol turşusu, B6 vitamini və dəmir sayəsində saç köklərini gücləndirir, saçları daha canlı və parlaq edir.
Hansı tərəvəz nə üçün faydalıdır?
Fərqli fəsillərdə həm yayda, həm də qışda müxtəlif tərəvəz növləri yetişdirilir və istehlak edilir. Buna görə tərəvəz növlərinin faydaları da dəyişir.
- Kök saç tökülməsini azaldır və saçları cavanlaşdırarkən hüceyrələri yeniləyir.
- Soğan təbii antibiotikdir və bağırsaqları işləyir.
- Balqabaq böyrək funksiyalarını idarə edir, qan laxtalanmasını tənzimləyir və sümük inkişafını dəstəkləyir.
- Cəfəri sümük və diş sağlamlığında çox təsirlidir.
- Sarımsaq kalsifikasiyaya kömək edir, qocalmanı gecikdirir və təbii antibiotik kimi bir çox mühüm faydalar təqdim edir
- Kahı həm dəri sağlamlığı, həm də sinir sistemi üçün faydalıdır.
- Kələm mədə sağlamlığı üçün çox faydalıdır.
- Gül kələm ürək xəstəliklərinə faydalıdır və təzyiqi aşağı salır.
- Yaşıl lobya xolesterini aşağı salır və güclü antioksidant təsir yaradır.
- İspanaq dəri sağlamlığı, göz sağlamlığı və sinir sistemi üçün çox faydalıdır.
Tərəvəz necə bişirilməlidir?
Tərəvəzləri bişirərkən onların qida dəyərini qorumaq lazımdır. Ona görə də tərəvəzlərin növündən asılı olaraq buxarda bişirmək, tavada tez qızartmaq və ya bir az suda qaynadıb bişirmək olar. Beləliklə, tərəvəzləri qida dəyərini azaltmadan sağlam şəkildə istehlak etmək mümkün olur.
Medianews.az