Trakya Universiteti (TU) Tibb Fakültəsi Kardiologiya Fundamental fakultəsinin mütəxəssisi Sərvət Altay Türkiyədə duz istehlakının normadan artıq olduğunu bildirib. Sərvət Altay risk qrupunda olan ürək xəstələrinə yüksək duzlu işlənmiş və qablaşdırılmış qidalardan uzaq durmağı tövsiyə edib.
Medianews.az xəbər verir ki, həddindən artıq duz istehlakının təzyiqi artırdığını ifadə edən Altay duz istehlakının gündə 5 qramı keçməməsi lazım olduğunu və ürək xəstələrinin duz məsələsinə daha həssas yanaşması lazım olduğunu qeyd edib.
Ürək xəstələrinin yüksək duzlu qidaları nəzarətli şəkildə istehlak etmələri lazım olduğuna işarə edən mütəxəssis fikirlərini əsaslandırıb:
“Ölkəmizdə turşu, şalgam suyu kimi çox tez-tez istehlak edilən qidalarda çox miqdarda duz var. Ürək xəstələri mütləq yeyərkən diqqətli olmalıdır. Gündəlik olaraq istifadə edilən pendirlərin çoxu duzludur, çalışın duzsuz pendir yeyin. Yaxud da suda isladıb yeyin.
Bundan başqa çox duzlu qovrulmuş qoz-fındıq istehlak etməyi məsləhət görmürük. Yenə, natrium dəyəri az olan mineral sulardan istifadə etmək lazımdır. Yenə hazır qidalar, emal olunmuş və hisə verilmiş ətlər konservant olaraq yüksək duz tərkiblidir. Gündəlik duz miqdarı nəzərə alınarkən yalnız qida qəbul edilməlidir. Duz miqdarı içinə atılan duz deyil, istehlak edilən digər qidalar da qiymətləndirilməlidir. Şiddətli ürək çatışmazlığı olan xəstələrdə, nəzarətsiz təzyiq və böyrək çatışmazlığı varsa, bu qidalardan qaçınmaq lazımdır”.
Həkim ürək xəstələrinə evdə tərəvəz əsaslı yeməklər qəbul etmələrini təklif edib:
“Ürək xəstələrinin sağlam qidalanmaları üçün işlənmiş qidalardan və qablaşdırılmış məhsullardan uzaq durmaq lazımdır. Evdə hazırlanan tərəvəzlər istehlak edilməlidir. Xüsusilə risk qrupunda olan ürək xəstələri çöldə yemək yeyərkən diqqətli olmalıdırlar”.
Medianews.az