Bütün mədəniyyətlərdə özünəməxsus yeri olan çay hər yerdə müxtəlif üsullarla içilir. Xüsusilə Şərqi Qara dəniz bölgəsində yetişdirilən çay, günün istənilən vaxtı içilə bilən milli içkilərimizdəndir.
Yaxşı bir çay üçün suyun təmiz və əhəngsiz olması çox vacibdir. Mükəmməl çay üçün nə etmək lazım olduğuna nəzər salaq. Yaxşı çay üçün su çox vacibdir. Risk etməmək üçün xüsusilə içmə suyu kimi çay dəmləyərkən istifadə edəcəyiniz suya üstünlük verin. İçməli suyun 2-3% əlavə edin və sobaya qoyun.
Xaricdən çay istifadə edirsinizsə 5-6 çay qaşığı, yerli çaydan istifadə edirsinizsə 10 çay qaşığı qədər seçə bilərsiniz. Eyni zamanda dəmlədiyiniz çaya 1 çay qaşığı şəkər əlavə etmək çayın acılığını qəbul etməyə kömək edir.
Çaydanın üzərinə qaynar su tökün. Sonra çaydanın dibinə su əlavə edin. Çaydanın üst qapağını açaraq çayın dəmləndiyini başa düşmək olar. Çaylar üzəndirsə, çay hələ dəmlənməyib, amma dibinə çökübsə, içmək üçün kifayət qədər dəmləmə səviyyəsinə çatıb.
Ləzzətli çay dəmləmək üçün istifadə olunan çaydan şüşə, çini və ya saxsı qablardan hazırlanmalıdır. Gümüş çaydanların içərisinə diqqət yetirmək lazımdır. Eyni zamanda çayın saxlanma üsulu çayın təravətini qorumağa kömək edir. Xüsusilə şüşə qablarda saxlanması çayın təravətini qorumağa kömək edəcək. Ən yaxşı çay dəmləmə texnikası üçün çay suyunun heç vaxt köhnəlməməsi vacibdir.
Çay suyunu 10 saniyəyə qədər qaynatmaq kifayətdir. Etməməli olduğunuz bir şey çayı qaynadılmış və soyumuş su ilə dəmləməməkdir, əks halda bu çaya acı bir dad verəcəkdir.
Medianews.az