Bir yumurtada təxminən 215 mq. xolesterin mövcuddur. Yumurta sarısı A və B vitaminləri ilə zəngin olsa da, tərkibində dəmir və fosfor mineralları da var. Bu, toxluq dövrünün uzanmasına kömək edir.
Tərkibi proteyin, zülal, müxtəlif vitaminlərlə zəngin olan qida vasitələrindən biri də yumurtadır. Onun sarısını ayırmadan istehlak edilməsinin zülal bioavailability qidalanma və qəhriz Mütəxəssisi Başak İnsel Aydın da yumurta ilə xolesterin arasındakı əlaqəni izah edib:
“Hər qidada olduğu kimi, tarazlığı qaçırsaq, yeməyimiz dərmandan çox zəhərə çevrilə bilər. Sağlam insan yumurtanın xolesterolu artırdığını düşüncəsi yanlışdır. Gündə 1200 mq-a qədər xolesterin lazımdır. Yəni düzgün miqdarda yumurta istehlakı xolesterini təhlükəli nöqtəyə gətirmir. Sağlamlıq üçün ən vacib olan balanslı və nizamlı qidadır”.
İnsel Aydın onu da əlavə etdi ki, bir insanın xolesterin səviyyəsi lazım olandan yüksək deyilsə, xolesterolun tərkibinə görə narahat olmağa ehtiyac yoxdur:
“Buna görə balanslı və nizamlı bir qidalanma proqramında hər gün 1 yumurta təhlükəsiz şəkildə istehlak edə bilər”.
Ayşən Azadova
Medianews.az