50 yaşdan yuxarı insanlar həyatlarının bu dövründə sahib olmaq istədikləri bədəni saxlamağa kömək edəcək bəzi qidalanma və həyat tərzi dəyişiklikləri haqqında bilməkləri faydalıdır.
Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, bu yaşda kökəlməyə başlamısınızsa, müntəzəm pəhriz saxlamalı və məsləhətlərdən faydalanmalısınız.
Journal of Nutrition and Dietetics jurnalında dərc edilən araşdırmanın nəticələrinə görə, yemək yeməmək arıqlamağa kömək etmir.
Günün ilk yeməyini atlayan insanlar səhər yeməyi yeyən insanlara nisbətən nahar və axşam yeməyində daha çox kalori yeyirlər. Bu da artıq çəkiyyə səbəb olur.
Həftədə iki dəfə balıq yeyin. Pəhrizinizə balıq əlavə etmək sizə sağlam çəki saxlamağa kömək edəcək.
Zülalla zənginləşdirilmiş, protein tərkibli qidalar toxluq hissi yaradır və qısa müddət sonra aclıq hiss etməyinizə mane olur.
Gündəlik pəhrizinizə tərəvəz əlavə etmək mütləqdir. Yaşlı insanlara ümumiyyətlə tövsiyə olunan miqdarda meyvə və tərəvəz yerkökü digər multivitaminli qidalar qəbul etməlidirlər. Tərkibində mineral su və dadlandırıcı olmayan çaylara müraciət etməklə bədəninizin su itkisinin qarşısını almaqla yanaşı, çəkinizi idarə etməyə də kömək edəcək.
Lobya, noxud, fıstıq – paxlalılar antioksidant qidalardır. Onlar çox yönlü və dadlıdır, həmçinin zəngin lif mənbələridir. Bol paxlalı bitkilərin istehlakı, tərkibindəki zülal və lif tərkibi sayəsində toxluq hissinin uzun müddət qalmasına kömək edir Zeytun yağı, qoz-fındıq, tərəvəz, meyvə və lobya kimi qida növlərinə diqqət yetirin; İşlənmiş qidalardan, konsentratlı desertlərdən və qızardılmış qidalardan qaçınmaq, pəhrizinin əsas xüsusiyyətləri sayılır.
Canadian Medical Journal-da nəşr olunan bir araşdırmada, ən azı 55 yaşında olan iştirakçıların qiymətləndirilməsi, zeytun yağı ilə əlavə edilmiş Aralıq dənizi pəhrizini yeyən iştirakçıların belə bir pəhrizə riayət etməyənlərə nisbətən daha az qarın piylənməyə sahib olduğunu göstərdi.
Ayşən Azadova
Medianews.az